Kennismaking met de nieuwe hoofdtrainer van V.V. Mildam: Steven van Mourik

Ondanks dat er nog een gepast afscheid geregeld zal worden voor de prachtige tijd die de club heeft beleefd met André Bloemhoff, is het ook tijd om vooruit te kijken. Niet alleen naar komend seizoen, maar vooral naar een nieuw ‘tijdperk’, met een nieuwe hoofdtrainer: Steven van Mourik.

Om Steven beter te leren kennen, stond er op een hete zomermiddag een telefonisch interview op de planning. Voordat er over zaken als voetbal gepraat kon worden, vertelde Steven eerst het één en ander over zijn persoonlijke situatie. Steven is 48 jaar oud en woont in Nagele, samen met zijn vrouw Sylvia en hun twee kinderen, zoon Branco en dochter Sonja. Branco is net als zijn vader een voetballer en Sonja speelt volleybal. Steven werkt als inkoper en projectleider bij Conrad Stanen, een grote machinebouwer in Emmeloord. Conrad Stanen bouwt machines voor verticaal grondboren, welke gebruikt worden bij bijvoorbeeld het boren van warmtepompen.

Oorspronkelijk komt Steven uit Balk, waar hij vroeger als kind ook heeft gevoetbald. Rond zijn 22e heeft hij werk gevonden in Emmeloord, waardoor hij daar ook is gaan voetballen. Dit deed hij als midmid of als spits. In Emmeloord heeft Steven het trainersvak ontdekt, door jeugdelftallen te trainen/coachen en uiteindelijk door te groeien tot trainer van het tweede. Na een aantal jaar bij Emmeloord het trainersvak te hebben ontdekt, is Steven in 2002 hoofdtrainer geworden bij Nagele. Vervolgens is hij drie jaar hoofdtrainer geweest bij Rutte, voorafgaand aan zijn langdurige avontuur bij Tonego.

Vanaf seizoen 2009/2010 heeft Steven 10 seizoenen aan het roer gestaan van het vlaggenschip uit Luttelgeest. Bij Tonego heeft Steven drie degradaties en vier promoties (waarvan twee kampioenschappen) meegemaakt. Over de turbulente periode met teleurstellingen afgewisseld door grote successen kijkt hij enthousiast terug: “Toen ik begon als hoofdtrainer bij Tonego was het hoofddoel meteen duidelijk: we wilden uitgroeien tot een stabiele derde klasser.” Tonego speelde in de vierde klasse op het moment dat Steven als hoofdtrainer arriveerde. “Luttelgeest is een mooi voetballersdorp, waar de teams voornamelijk bestaan uit vriendengroepen. In 2009 hadden we een grote spelersgroep, met een mooie nieuwe lichting maar ook ervaren spelers.” Steven kreeg het voor elkaar om van deze groep een mooi team te smeden en meteen te promoveren naar de derde klasse. “Helaas zijn we door wat onervarenheid meteen weer in de vierde klasse terecht gekomen.” Maar toen Steven met zijn inmiddels meer ervaren ploeg het jaar daar op promoveerde naar de derde klasse, wisten ze daar vier seizoenen op rij te handhaven, totdat ze in 2015/2016 uiteindelijk kampioen zijn geworden van de derde klasse en dus promoveerden naar de tweede. Die klasse was echter net een stapje te hoog: “Als een team goed wil functioneren in een tweede klasse, moet alles net goed zitten, je moet een goeie lichting A spelers achter de hand houden en een brede selectie hebben met een sterk tweede elftal, om eventuele blessures op te vangen.” Uiteindelijk heeft Steven bewezen dat hij een doelstelling niet voor niks stelt en is hij met Tonego uitgegroeid tot stabiele derde klasser.

Maar genoeg over Tonego, Steven gaat ten slotte aan de slag bij VV Mildam en daar gaan natuurlijk nog veel mooiere dingen gebeuren. Maar daarvoor moet Steven de spelers van VV Mildam eerst goed leren kennen. “We zijn sinds kort weer begonnen met trainen. Ik heb een aantal testjes waarmee ik probeer om iemands speelstijl te achterhalen. De eerste paar trainingen zullen voornamelijk gericht zijn om de spelers en hun manier van voetballen te leren kennen. Daarnaast staan er in het voorseizoen vier oefenwedstrijden op het programma, dus er liggen voor de spelers genoeg kansen om zich te bewijzen.” Steven wil zo objectief mogelijk zijn oordeel over de spelers vellen: “Ik heb eigenlijk weinig contact gehad met André. Dit had natuurlijk ook te maken met het feit dat het laatste deel van het seizoen geschrapt is i.v.m. het coronavirus, anders was ik natuurlijk wel een aantal wedstrijden wezen kijken.” Verder is hij blij dat de TC en het bestuur zich nauwelijks met de puur voetbaltechnische zaken bezighouden. “Vanuit de TC heb ik een globale richting meegekregen waar ik verder op kan bouwen. Verder sta ik er dus nieuw in en kunnen we er wat moois van proberen te maken.” Er zijn inmiddels drie oefenwedstrijden gespeeld. Op 11 augustus werd er met 2-3 gewonnen van VVI, op 15 augustus werd er met 2-4 gewonnen van Read Swart en op 23 augustus werd Steenwijkerwold met maar liefst 0-5 verslagen. Een droomstart dus.

Steven vertelt dat hij een trainer is die graag midden in de groep staat, omdat plezier en het sociale aspect van de sport voorop horen te staan: “We hoeven geen grootheidswaanzin te vertonen, we zijn een derde klasser met onbetaalde spelers. We doen het met z’n allen. Uiteraard wil je voor het hoogst haalbare gaan, maar het gaat uiteindelijk om het plezier. Ik ben daarom niet van plan om autoritair spelers af te gaan lopen branden, het moet binnen ons team gezellig zijn. Mijn rol is om de spelers zo fit mogelijk te maken voor de wedstrijden en uiteindelijk zullen ze het binnen de lijnen zelf moeten doen. Ik hoef me niet groter voor te doen dan ik ben.” Steven legt de verantwoordelijkheid, maar ook de vrijheid dus voornamelijk bij de spelers neer. De doelstelling van Steven uit is dan ook om zo vrij mogelijk te kunnen voetballen. “We willen met VV Mildam graag aanvallend voetbal spelen door de achterhoede van de tegenpartij flink onder druk zetten. Hiermee hopen we wedstrijden neer te kunnen zetten die niet alleen leuk zijn om te spelen, maar ook om naar te kijken, om zo uiteindelijk zo hoog mogelijk in de derde klasse te eindigen.”

Aanvallend voetbal spelen vergt natuurlijk een fitte ploeg, en in tegenstelling tot bij Tonego, speelt Mildam haar wedstrijden op zondag. Steven ziet hier echter geen beren op de weg: “Ik vind het geen enkel probleem als er zaterdag een biertje word gedronken of een feest wordt georganiseerd in de kantine, zolang je er zondag maar staat. Dit klinkt natuurlijk een beetje als een cliché, maar als je verzaakt zullen we dat snel genoeg zien. Als dat ten koste gaat van je speeltijd of je prestaties, kies je daar uiteindelijk zelf voor.”

Nog twee oefenwedstrijden en een heel aantal trainingen te gaan en dan zal op 30 augustus de eerste officiële wedstrijd op het programma staan: bekeren, uit tegen Lemmer. “We hebben een leuke competitie, dezelfde als vorig seizoen. Hier hebben de jongens al laten zien bovenin mee te kunnen doen dus dat belooft veel goeds. Ook de loting voor de beker is uitdagend, met Lemmer, Harlingen en Friesland staan er mooie wedstrijden op het programma!”

Aan alles van het interview met Steven was te merken dat hij uit kijkt om aan de slag te gaan bij V.V. Mildam. Voor nu rest ons niks meer dan hem als club heel veel succes en plezier toe te wensen tijdens zijn periode bij V.V. Mildam. Hopelijk kan de lijn van de eerste twee oefenwedstrijden door worden gezet!